Fiskalna konsolidacija daje rezultate

Bez autora
Jun 16 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović istakla je danas da fiskalna konsolidacija koju Vlada Srbije sprovodi daje rezultate, a da su među prioritetima i reorganizacija državne uprave i realizacija infrastrukturnih projekata. Mihajlović je na konferenciji Aspen instituta Nemačka “Demokratsko upravljanje i reforma javne uprave na zapadnom Balkanu” navela da se to posebno odnosi na Koridor 10 i Koridor 11.Potpredsednik Vlade je podsetila na to da Srbija u putnoj i železničkoj infrastrukturi trenutno realizuje projekte vredne 4,5 milijardi evra, pri čemu je prioritet da se oni ubrzaju...

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović istakla je danas da fiskalna konsolidacija koju Vlada Srbije sprovodi daje rezultate, a da su među prioritetima i reorganizacija državne uprave i realizacija infrastrukturnih projekata.

Mihajlović je na konferenciji Aspen instituta Nemačka “Demokratsko upravljanje i reforma javne uprave na zapadnom Balkanu” navela da se to posebno odnosi na Koridor 10 i Koridor 11.

Potpredsednik Vlade je podsetila na to da Srbija u putnoj i železničkoj infrastrukturi trenutno realizuje projekte vredne 4,5 milijardi evra, pri čemu je prioritet da se oni ubrzaju.

Ona je precizirala da se trenutno gradi 250 mostova, i najavila zaršetak 86 kilometara autoputa do kraja godine.

Do kraja sledeće godine, kako je istakla, biće završen Koridor 10, koji je najvažnija saobraćajnica na zapadnom Balkanu, a ubrzani su i radovi na Koridoru 11.

Prema njenim rečima, paralelno sa radi i na novim projektima od regionalnog značaja, kao što je autoput koji će spojiti Niš, Prištinu, Tiranu i Drač, što je jedan od projekata na kojem je radila zajednička radna grupa Srbije i Albanije.

Mihajlović je najavila i da će se o osnovnoj transportnoj mreži zapadnog Balkana razgovarati na sastanku ministara saobraćaja, koji se naredne nedelje održava u Rigi.

Potpredsednik Vlade je podsetila na to da se u Srbiji već dugo osećaju posledice ekonomske krize, da je država suočena sa problemima javnog duga i budžetskog deficita, a da je bila pogođena i katastrofalnim poplavama u maju 2015. godine.

Definisali smo prioritete i započeli fiskalnu konsolidaciju koja već daje rezultate. Imamo manji deficit u odnosu na isti period prošle godine, povećane budžetske prihode, a ostvarićemo i privredni rast u 2015. godini. Takođe, usvojili smo niz reformskih zakona – Zakon o planiranju i izgradnji, Zakon o radu, Zakon o privatizaciji, medijske zakone, naglasila je Mihajlović.

Ona je ukazala na to da će, zahvaljujući novom Zakonu o planiranju i izgradnji, Srbija podići svoj rejting na listi Svetske banke „Duing biznis" jer se dozvole danas izdaju za 28 dana, umesto da procedura traje između dve i tri godine.

Ovaj zakon je, kako je podsetila, bio gotovo šest meseci na javnoj raspravi, a podzakonski akti usvojeni su za samo tri meseca.

Potpredsednik Vlade je u diskusiji sa učesnicima konferencije ocenila da je Srbiji potrebna mala, profesionalna i efikasna administracija, sa kvalitetnim i dobro plaćenim kadrovima.

Vlada pridaje veliki značaj unapređenju rodne ravnopravnosti, zbog čega je osnovano i Koordinaciono telo, istakla je Mihajlović i ponovila da je potrebno veće uključivanje žena u politički život, kao i njihovo veće prisustvo na čelnim pozicijama u privredi i u javnim preduzećima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik